Yleiset kilpa 9 km Matti 5.Väinö 7. ja  kuntopuolella  Tapani 10. 

Oulujuoksussa 10 km M60 Aimo 2.

Veteraanit toivovat nuoria kestävyysmatkoille

Eero Vuollet, Maija Kaisanlahti ja Teemu Hoisko kilpasarjojen voittajat kolmannessa Kaarlon juoksussa.

REINO HÄMEENNIEMI
Posion Pyrinnön Eero Vuollet (numero 3) voitti Kaarlon juoksun miesten 15 kilometrin kilvan. Seuraavana tulee seurakaveri, 16-vuotias Veikko Huuskonen (16), joka oli 9 kilometrillä toinen. Kuva on otettu lähdön jälkeen valtatie viidellä.

Posion Pyrinnön Eero Vuollet (numero 3) voitti Kaarlon juoksun miesten 15 kilometrin kilvan. Seuraavana tulee seurakaveri, 16-vuotias Veikko Huuskonen (16), joka oli 9 kilometrillä toinen. Kuva on otettu lähdön jälkeen valtatie viidellä.

Reino Hämeenniemi

Kolmaskin Kaarlon jduoksu Posion Maaninkavaaran maastoissa innosti juoksukansaa. Osallistujia oli 80, mutta suurin osa kipitti maantie- ja polkureitin kuntosarjassa ja ilman seuratunnusta.

Miesten 15 kilometrin kilpasarjassa mitalistit olivat Eero Vuollet järjestävästä seurasta Posion Pyrinnöstä sekä Trifon Suopela ja Antti Sirkka Rovaniemeltä ja naisten samalla matkalla Maija Kaisanlahti Kuusamosta, Jenny Parviainen Posion Pyrinnöstä ja Suvi Kokkonen Posiolta. Enempää juoksijoita ei täyspitkillä ollutkaan.

Miesten yhdeksällä kilometrillä voiton vei Antti Sirkka Rovaniemeltä ennen Posion Pyrinnön Veikko Huuskosta ja juoksulle nimen antanutta Kauhajoen Kaarlo Maaninkaa. Juosijoita oli kahdeksan.

Päivälle odotettu myrsky jäi Maaninkavaaran perällä laimeaksi, mutta muutamat liukastelivat märällä polulla nurin.

Tapahtumassa kokoontui parikymmentä Posion Pyrinnön yleisurheilun erikoisvalmennuksessa 1960-70-lukujen vaihteessa ollutta niin sanottua jokkeria. Puolet heistä käveli käveli yhdeksän kilometrin kuntosarjan runsaassa tunnissa.

Monien jokkerien harras toive tuntui olevan, että Suomen kestävyysjuoksu nousisi suostaan.

Moskovan vuoden 1980 olympialaisten kaksinkertainen mitalisti Kaarlo Maaninka (s. 1953) sanoi, että kunpa täältä päin joku jälleen nousisi olympiamitalille. Olipa laji mikä tahansa.

– Kun olen muutamia hölkkiä viime vuosina käynyt, niin olen huomannut, että väki vain vähenee. Nuorten massat pitäisi saada mukaan ja harrastamaan monenlaisia lajeja, Maaninka sanoi jokkerien iltatilaisuudessa, joka huipentui jokkerien muistoista kootun kirjan julkaisuun.

Maaninka kannatti valmentajatuontia Suomeen sellaisista maista, joissa kestävyysjuoksu on hyvällä tolalla.

Keskimatkojen juoksuissa vuosituhannen vaihteen kahtapuolta menestynyt Wilson Kirwa esitti, että tutkijoita palkattaisiin hakemaan tietotaitoa ulkomailta ja että kotimaassa eri ikäluokkien liikuntakasvatus suunniteltaisiin uusiksi ja synkronoitaisiin.

Rovaniemen Roadrunnersien tuoreen MM-kisakävijän Matti Tennilän (s. 1955) jalka nousi keveästi lämmittelyssä, mutta yhdeksän kilometrin kilvassa hän sai tyytyä viidenteen sijaan.

MM-kisoissa Espanjassa Tennilä oli maastojuoksussa 16:s, puolimaratonilla 17:s ja sen joukkuekilpailussa neljäs sekä ratakympillä 24:s.

– Meni hyvin siihen nähden, että on ollut noita jalkavaivoja. Katseeni on kahden vuoden päässä Toronton MM-kisoissa. Sinne on Kaarlokin luvannut lähteä, Tennilä kertoi.

Jokkeriaikana Tennilä harrasti Posion Pyrinnön edustajana pikamatkoja. Aloitettuaan juoksemisen 25 vuoden tauon jälkeen uudestaan vuonna 2003 maratonhuuma imaisi hänetkin mukaansa.

– Käyn kevättalvisin ulkomailla harjoittelemassa neljä, viisi viikkoa. Sain tällä viikolla eläkepäätöksen, mutta en lopeta vielä työntekoa sähköalan yrittäjänä.

Joomla templates by a4joomla